Search This Blog

Wednesday, February 9, 2011

Jenis-Jenis Arnab




KEPERBAGAIAN HASILAN ARNAB
A) Arnab Daging
1. New Zealand White
2. Californian
3. Carolina
4. New Simonaire

B) Arnab Bulu
1. Rex
2. Angora

C) Kulit dan Daging
1. English Lops
2. Champagne d’Argent
3. Chinchilla American

MAKANAN TAMBAHAN

Pemberian bahan hijau ini hendaklah diingati sebagai makanan tambahan sahaja. Jumlah yang patut diberi adalah mengikut jumlah yang boleh dimakan oleh arnab itu.

Bahan-bahan hijau yang boleh digunakan seperti daun keledek dan daun kangkung. Lebihan kegunaan dapur juga boleh dimanfaatkan seperti daun kobis, sawi dan kacang panjang. Satu perkara yang perlu diambil perhatian dalam pemberian bahan hijau ini ialah kebersihan dan kandungan air pada bahan hijau tersebut.

Untuk ini daun-daun tersebut hendaklah dibasuh dulu beberapa kaii dan kemudian dikeringkan pada panas matahari selama 2-3 jam. Kemudiannya bolehlah diberikan kepada amab.

Lebihan sisa-sisa bahan hijau pada keesokkan harinya hendaklah dibuang, dan jangan digunakan lagi.

Makanan utama iaitu makanan pelet arnab hendaklah diberikan dan boieh didapati dikedai jualan makanan ternakan.

No comments:

Post a Comment